porcja ma ok. 300kcal B: 9g T: 6g W:55g
PRZEPIS NA 4 PORCJE - Najprostsza zupa dyniowa :)
Składniki:
bulion (z kostki rosołowej/warzywnej lub z ugotowanego fileta na drugie danie :) ) - ok. 1,5 l
mała dynia – 1 szt.
ziemniaki - 3 szt.
przyprawy wg uznania: papryka słodka, ostra, wędzona, chili, sól, pieprz, kurkuma i/lub przyprawa do dań z dyni (ja zawsze wsypuje wszystko „na oko”)
chleb razowy - ok. 160 g
pestki słonecznika - ok. 40 g
Sposób przygotowania:
1. Obierz dynię ze skóry. Pokrój na małe kawałki pozbywając się miąższu. Wrzuć do gorącego bulionu.
2. Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki i również wrzuć do bulionu. Dodaj przyprawy.
3. Gotuj tak długo, aż dynia będzie miękka (ok. 30 min, ale sprawdzaj widelcem miękkość).
4. Odstaw garnek do delikatnego wystygnięcia, tak żeby wywar nie był już wrzątkiem (ok. 10 min).
5. Zblenduj wszystko ręcznym blenderem (tzw. żyrafą), na gładką „paćkę”. Możesz delikatnie podgrzać, jeżeli zupa za bardzo ostygła.
6. Na rozgrzaną patelnię wrzuć chleb pokrojony w kostki i pestki dyni. Często mieszaj. Podsmażaj mieszankę, aż pestki dyni się przypieką, a z chleba zrobią się grzanki.
7. Porcję zupy nalej do miseczki i na górę posyp mieszanką z patelni.
Czas przygotowania:
Ok. 30 min + czas gotowania
Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.