01 marca 2025

Szarpany kurczak w pietruszkowym pesto

porcja ma ok. 659kcal B: 46g T: 16g W:76g

 


 

Składniki: 

  • Filet z piersi kurczaka - 150g
  • Makaron ryżowy - 80g
  • Warzywa na patelnię np. włoskie - ok.225g (1/2 opakowania)
  • Olej z pestek winogron - 10g
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczek 
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka 
  • sól i pieprz - wg uznania 
  • Bazylia (suszona) - 1/4 łyżeczki 
  • Oregano (suszone) - 1/4 łyżeczki
  • Czosnek i chili (mielony) - 1 szczypta 
  • Kostka rosołowa warzywna - 2szt.
  • Woda - 50ml (+ odpowiednia ilość do wybranego garnka)

 


 

Sposób przygotowania: 

1. Filet z piersi kurczaka przełóż do garnka, zalej wodą i dodaj kostki rosołowe. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień by tylko sobie "pyrkało" ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso, upewnij się, że jest ugotowane i odłóż na talerz do wystygnięcia. (Z bulionu możesz zrobić zupę.) 
2. Makaron ryżowy ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. 
3. Na patelni rozgrzej 2g oleju, dodaj warzywa mrożone, zalej 50ml wody. Często mieszaj. Gdy warzywa będą miękkie dodaj bazylię, oregano, czosnek i chili (lub użyj gotowej mieszanki przypraw) i dobrze wymieszaj. 
4. Pół pęczku pietruszki posiekaj na drobno lub użyj rozdrabniacza. Dodaj resztę oleju, sok z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. 
5. Na talerz przełóż makaron i warzywa. Mięso "poszarp" czyli pourywaj wzdłuż włókien i poukładaj na talerzu. Na górę przełóż pesto. 
6. Jeżeli makaron był przelewany zimną wodą, a wolisz cieplejszy posiłek to podgrzej wszystko w mikrofali.

 


 

Czas przygotowania: 

ok. 30min

 


Baś Jaworska Trener Osobisty

Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

BARBARA JAWORSKA

DIETETYK I TRENER PERSONALNY 

tel. 731-892-034

email: barbara_jaworska@op.pl

kontakt@basjaworska.pl