16 stycznia 2025

Spaghetti z makaronem ryżowym  

porcja ma ok. 700kcal B: 30g T: 21g W:94g

 


 

Składniki: 

  • passata pomidorowa np. z bazylią  - 230g
  • mięso mielone z szynki - 80g
  • ser active protein plus - 17g 
  • cebula dymka - 10g
  • papryka wędzona - 0,3 x łyżeczki 
  • olej z pestek winogron  - 1g
  • przyprawa do mięsa mielonego - 0,25 x łyżeczka 
  • sól i pieprz - wg uznania 
  • bazylia suszona - 0,2 x łyżeczka 
  • makaron ryżowy - 100g 

Opcjonalnie:

  • czosnek - 1 ząbek 
  • suszone pomidory - 0,5 x łyżeczka
  • ser proteinowy wiórki (zamiast w plastrach)  

 


 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso mielone wymieszaj z przyprawą. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem. 
2. Dodaj posiekaną cebulę dymkę. Podsmaż. 
3. Patelnie zalej passatą, może być klasyczna bądź z dodatkiem bazylii. 
4. Dodaj sól i pieprz wg uznania. Dodaj paprykę wędzoną i suszoną bazylię. Opcjonalnie możesz dodać posiekany czosnek i suszone pomidory. 
5. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj. 
6. Makaron ryżowy ugotuj wg opisu na opakowaniu. 
7. Na talerz wyłóż makaron, posyp proteinowym serem pociętym w paski. Opcjonalnie można wybrać proteinowy ser wiórki. Polej sosem.  

 


 

Czas przygotowania: 

ok. 25min

 


Baś Jaworska Trener Osobisty

Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

BARBARA JAWORSKA

DIETETYK I TRENER PERSONALNY 

tel. 731-892-034

email: barbara_jaworska@op.pl

kontakt@basjaworska.pl