porcja ma ok. 88kcal B: 2,6g T: 1,2g W:16,5g
15 PORCJI / 1SZT = 1 PORCJA
Składniki:
Opcjonalnie:
Sposób przygotowania:
1. Delikatnie podgrzej mleko.
2. Do miski wbij jajka, wlej mleko, rozbełtaj chwilę mikserem na niskich obrotach.
3. Dodaj przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia.
4. Miksuj do uzyskania gładkiego ciasta.
5. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce (grube oczka).
6. Jabłka wrzuć do miski i wszystko wymieszaj łyżką.
7. Nagrzej patelnię i łyżką nakładaj podwójne porcje ciasta. Tak by uformowały się pulchne racuchy.
8. Smaż na średniej mocy palnika po 2 minuty na stronę, tak by się zarumieniły.
9. Jeżeli używasz oleju w sprayu, to spryskaj patelnię przed każdą nową partią racuchów do smażenia.
10. Gotowe racuchy opcjonalnie posyp cukrem pudrem lub polej miodem.
Czas przygotowania:
ok. 30min
Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.