18 grudnia 2025

Racuchy z jabłkami

porcja ma ok. 88kcal B: 2,6g T: 1,2g W:16,5g

15 PORCJI / 1SZT = 1 PORCJA 


 

Składniki: 

  • 250ml ciepłego mleka 1,5%
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 250g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 duże jabłka 
  • patelnia beztłuszczowa lub olej w sprayu

 Opcjonalnie: 

  • cukier puder lub miód 

 

Sposób przygotowania: 

1. Delikatnie podgrzej mleko.

2. Do miski wbij jajka, wlej mleko, rozbełtaj chwilę mikserem na niskich obrotach.

3. Dodaj przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. 

4. Miksuj do uzyskania gładkiego ciasta. 

5. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce (grube oczka). 

6. Jabłka wrzuć do miski i wszystko wymieszaj łyżką. 

7. Nagrzej patelnię i łyżką nakładaj podwójne porcje ciasta. Tak by uformowały się pulchne racuchy. 

8. Smaż na średniej mocy palnika po 2 minuty na stronę, tak by się zarumieniły. 

9. Jeżeli używasz oleju w sprayu, to spryskaj patelnię przed każdą nową partią racuchów do smażenia. 

10. Gotowe racuchy opcjonalnie posyp cukrem pudrem lub polej miodem. 

 

 


 

Czas przygotowania: 

ok. 30min

 


Baś Jaworska Trener Osobisty

Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

BARBARA JAWORSKA

DIETETYK I TRENER PERSONALNY 

tel. 731-892-034

email: barbara_jaworska@op.pl

kontakt@basjaworska.pl