28 stycznia 2025

Puszysty omlet z twarożkiem

porcja ma ok. 406kcal B: 40g T: 15g W:27g

 


 

Składniki: 

  • twaróg chudy - 125g
  • dżem z czarnych porzeczek, niskosłodzony - 50g
  • mąka orkiszowa - 6g
  • mleko bez laktozy 1,5% - 5g
  • jajka - 2 x szt.
  • sól - szczypta
  • olej z pestek winogron - 3g

 


 

Sposób przygotowania: 

1. Oddziel białka od żółtek do dwóch osobnych miseczek.
2. Rozetrzyj żółtka razem mąką, mlekiem i szczyptą soli.  Mikserem ubij białka na sztywno. 
3. Delikatnie przelej żółtka do jajek i wymieszaj.  Mieszankę przelej na rozgrzaną patelnię z olejem. 
4. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu z obu stron. 
5. Twarożek dobrze wymieszaj z dżemem i podaj z gotowym omletem. 

 


 

Czas przygotowania: 

ok. 15min

 


Baś Jaworska Trener Osobisty

Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

BARBARA JAWORSKA

DIETETYK I TRENER PERSONALNY 

tel. 731-892-034

email: barbara_jaworska@op.pl

kontakt@basjaworska.pl