porcja ma ok. 38kcal B: 1g T: 1g W:6g
90 PIERNICZKÓW | 1 PERNICZEK = 1 PORCJA
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Do garnuszka przełóż masło, miód i cukier puder.
2. Cały czas mieszaj na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa.
3. Odstaw do delikatnego wystygnięcia.
4. Do miski przesiej mąkę i sodę. Dodaj jajko.
5. Dodaj letnią masę z garnuszka.
6. Wszystko wyrób na jednolitą masę łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
7. Gotowe ciasto przykryj folią i odstaw na 1,5h do lodówki lub na balkon :)
8. Wyjmij ciasto. Włącz piekarnik 170stopni, góra/dół.
9. Blachę, a najlepiej dwie wyłóż papierem do pieczenia.
10. Urwij kawałek ciasta z masy i rozwałkuj go na cienki placek. Jeżeli trudno się wałkuje to drewniany wałek posyp małą ilością mąki. Wykrój pierniczki z foremek i wyłóż na blachę.
11. Wypełnioną blachę włóż do piekarnika, piecz ok 10 min.
12. W czasie pieczenia jednej blachy, uzupełnij drugą pierniczkami. I tak na zmianę, aż skończy się ciasto.
13. Opcjonalnie możesz je ozdobić. Smacznego :)
Czas przygotowania:
ok. 10min (przygotowanie masy) + 1,5h (chłodzenie ciasta) + 30 - 40 min (wykrawanie i pieczenie)
Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.