27 grudnia 2025

Pierniczki

porcja ma ok. 38kcal B: 1g T: 1g W:6g

90 PIERNICZKÓW | 1 PERNICZEK = 1 PORCJA


 

Składniki: 

  • mąka orkiszowa - 450g
  • jajko - 1szt.
  • miód - 200g 
  • cukier puder - 50g
  • masło - 110g
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka 
  • cynamon mielony - 2 duże łyżki 
  • kakao decomoreno - 1 duża łyżka 
  • kardamon mielony - 1 łyżeczka 
  • imbir mielony - 1/2 łyżeczki  
  • pieprz biały mielony - 1/2 łyżeczki 

 


 

Sposób przygotowania: 

1. Do garnuszka przełóż masło, miód i cukier puder. 

2. Cały czas mieszaj na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. 

3. Odstaw do delikatnego wystygnięcia. 

4. Do miski przesiej mąkę i sodę. Dodaj jajko.

5. Dodaj letnią masę z garnuszka. 

6. Wszystko wyrób na jednolitą masę łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. 

7. Gotowe ciasto przykryj folią i odstaw na 1,5h do lodówki lub na balkon :)

8. Wyjmij ciasto. Włącz piekarnik 170stopni, góra/dół.

9. Blachę, a najlepiej dwie wyłóż papierem do pieczenia. 

10. Urwij kawałek ciasta z masy i rozwałkuj go na cienki placek. Jeżeli trudno się wałkuje to drewniany wałek posyp małą ilością mąki. Wykrój pierniczki z foremek i wyłóż na blachę.

11. Wypełnioną blachę włóż do piekarnika, piecz ok 10 min. 

12. W czasie pieczenia jednej blachy, uzupełnij drugą pierniczkami. I tak na zmianę, aż skończy się ciasto. 

13. Opcjonalnie możesz je ozdobić. Smacznego :) 

 

 


 

Czas przygotowania: 

ok. 10min (przygotowanie masy) + 1,5h (chłodzenie ciasta) + 30 - 40 min (wykrawanie i pieczenie) 

 


Baś Jaworska Trener Osobisty

Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

BARBARA JAWORSKA

DIETETYK I TRENER PERSONALNY 

tel. 731-892-034

email: barbara_jaworska@op.pl

kontakt@basjaworska.pl