08 lutego 2025

Pasta z awokado i jajka

porcja ma ok. 147kcal B: 5g T: 12g W:3g


PRZEPIS NA 3 PORCJE


 

Składniki: 

  • Awokado - 1szt.
  • Cytryna - 1/4szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Jajka - 2szt.
  • Majonez light - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz i mieszanka przypraw chili (Kotányi) - wg uznania 

 


 

Sposób przygotowania: 

1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. 
2. Awokado umyj, przekrój na pól, wyciągnij pestkę, wydrąż środek i przełóż do miseczki. 
3. Awokado skropl sokiem z 1/4 cytryny. Dodaj posiekany na drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. 
4. Zawartość miseczki zgnieć widelcem na jednolitą masę. 
5. Jajka obierz ze skorupki, pokrój na kostkę, wrzuć do awokado. 
6. Dodaj łyżeczkę majonezu. Dodaj sól, pieprz i chili mieszanka przypraw wg uznania. Dobrze wymieszaj.
7. Podawaj ze świeżym pieczywem.  Na górę kanapki posyp jeszcze chili dla smaku lub połóż ulubione warzywa. 

 


 

Czas przygotowania: 

ok. 15min

 


Baś Jaworska Trener Osobisty

Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

BARBARA JAWORSKA

DIETETYK I TRENER PERSONALNY 

tel. 731-892-034

email: barbara_jaworska@op.pl

kontakt@basjaworska.pl