13 stycznia 2025

Omlet z szynką i warzywami

porcja ma ok. 243kcal B: 23g T: 14g W:6g

 


 

Składniki: 

  • jajka - 2szt.
  • pomidor - 100g
  • sałata - 50g
  • rzodkiewki - 45g
  • szynka z piersi kurczaka - 30g
  • woda - 10g
  • szczypiorek - 5g
  • olej z pestek winogron - 2g 
  • sól i pieprz - wg uznania 

Opcjonalnie: 

  • chili mieszkanka przypraw

 


 

Sposób przygotowania: 

1. W misce blendujemy jajka, wodę, sól i pieprz. 
2. Przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Posypujemy szynką i szczypiorkiem. 
3. Smażymy bez przykrywki, aż dół omleta będzie sam "odchodził" od patelni. Obracamy i smażymy drugą stronę. 
4. Na talerzu wykładamy część sałaty. Przekładamy usmażony omlet i na połówce układamy pomidora pociętego w plastry i pozostałą sałatę. Przykrywamy drugą połówką omleta. 
5. Rzodkiew kroimy na małe łódeczki i układamy na talerzu. Opcjonalnie można posypać chili - mieszanką przypraw.

 


 

Czas przygotowania: 

ok. 15min

 


Baś Jaworska Trener Osobisty

Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

BARBARA JAWORSKA

DIETETYK I TRENER PERSONALNY 

tel. 731-892-034

email: barbara_jaworska@op.pl

kontakt@basjaworska.pl