29 marca 2025

Kakaowy chlebek bananowy

porcja ma ok. 157kcal B: 4g T: 4g W:25g

 

PRZEPIS NA 7 PORCJI 


 

Składniki: 

  • Banan - 4szt.
  • jajko - 1szt.
  • Płatki owsiane (błyskawiczne) - 80g
  • Mąka owsiana - 30g
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki  
  • Przyprawa do piernika - 1łyżeczka 
  • Proszek do pieczenia - 1łyżeczka 
  • Kakao (Decomoreno) - 10g
  • Erytrytol - 30g
  • Olej rzepakowy - 1łyżka 

Opcjonalnie: 

  • miód 
  • czekolada 

 


 

Sposób przygotowania: 

1. 3 banany pokrój na kawałki. Przełóż do miski. Dodaj też wszystkie składniki (poza jednym bananem)(w tym momencie możesz opcjonalnie dodać miód). 
2. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. 
3. Zostaw na 10 minut. I znów blenduj przez chwilę. 
4. Masę przelewamy do foremki wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę poukładaj banana pokrojonego w talarki (i opcjonalnie pokruszoną czekoladę lub wiórki czekoladowe). 
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. I pieczemy ok 1h10min do "suchego patyczka". 
6. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i zostaw uchylone drzwiczki przez 10 minut. 
7. Po wystudzeniu pokrój na 7 kawałków. 

 


 

Czas przygotowania: 

ok. 15min + czas pieczenia i studzenia 

 


Baś Jaworska Trener Osobisty

Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

BARBARA JAWORSKA

DIETETYK I TRENER PERSONALNY 

tel. 731-892-034

email: barbara_jaworska@op.pl

kontakt@basjaworska.pl