13 października 2025

Ciasto dyniowe

1 porcja z 8 ma ok. 448kcal B: 7g T: 27g W: 67g

 

1 porcja z 16 ma ok. 224kcal B: 3g T: 14g W: 33g

 

PRZEPIS NA 8 PORCJI LUB 16 - zależy na ile pokroisz :) 

 


 

Składniki: 

  • pulpa z pieczonej dyni – 250 g

  • jajka – 3 szt.

  • erytrytol – 190 g

  • olej rzepakowy – 200 ml

  • mąka orkiszowa -240 g

  • skrobia ziemniaczana – 40 g

  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki

  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki

  • aromat pomarańczowy – kilka kropel

  • cynamon – ilość wg uznania

  • sok z cytryny – 15 g

  • cukier puder – 120 g

    Opcjonalnie:

  • przyprawa korzenna – 1 łyżeczka

 


 

Sposób przygotowania: 

1. Obierz dynię ze skóry. Pokrój na małe kawałki pozbywając się miąższu. Kawałki dyni wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wsadź do nagrzanego piekarnika 175 stopni (góra/dół). Dynię piecz około 35 min. Później zblenduj 250 g ręcznym blenderem i odstaw na bok.

2. Do miski wbij jajka, wsyp erytrytol i ubijaj mikserem, tak długo aż powstanie jasna, puszysta masa.

3. Włącz piekarnik do nagrzewania ok. 180 stopni z funkcja góra/dół.

4. Do mieszanki dodaj olej, pulpę z dyni i miksuj.

5. Do mieszanki wsyp mąkę, skrobię, sodę, proszek do pieczenia i aromat pomarańczowy, cynamon i przyprawę korzenną. Wszystko powoli wymieszaj drewnianą szpatułką.

6. Całą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (spód i boki też). Przełóż ciasto do tortownicy.

7. Ciasto wsadź do piekarnika i piecz ok. 35 - 40 minut. Sprawdzaj gotowość ciasta przy użyciu metody „suchego patyczka”.

8. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika na 5-10 minut by delikatnie ostygło i nie opadło.

9. Na koniec lukier: do miseczki wlej sok z cytryny, wsyp cukier puder. Rozetrzyj całość, do gładkiej masy i polej nim ciasto.

 

Ciasto smakuje najlepiej na następny dzień.


 

Czas przygotowania: 

ok. 35 min + czas pieczenia dyni: 35min i ciasta: 40 min

 


Baś Jaworska Trener Osobisty

Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

BARBARA JAWORSKA

DIETETYK I TRENER PERSONALNY 

tel. 731-892-034

email: barbara_jaworska@op.pl

kontakt@basjaworska.pl