1 porcja z 8 ma ok. 448kcal B: 7g T: 27g W: 67g
1 porcja z 16 ma ok. 224kcal B: 3g T: 14g W: 33g
PRZEPIS NA 8 PORCJI LUB 16 - zależy na ile pokroisz :)
Składniki:
pulpa z pieczonej dyni – 250 g
jajka – 3 szt.
erytrytol – 190 g
olej rzepakowy – 200 ml
mąka orkiszowa -240 g
skrobia ziemniaczana – 40 g
soda oczyszczona – ½ łyżeczki
proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
aromat pomarańczowy – kilka kropel
cynamon – ilość wg uznania
sok z cytryny – 15 g
cukier puder – 120 g
Opcjonalnie:
przyprawa korzenna – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Obierz dynię ze skóry. Pokrój na małe kawałki pozbywając się miąższu. Kawałki dyni wyłóż na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wsadź do nagrzanego piekarnika 175 stopni (góra/dół). Dynię piecz około 35 min. Później zblenduj 250 g ręcznym blenderem i odstaw na bok.
2. Do miski wbij jajka, wsyp erytrytol i ubijaj mikserem, tak długo aż powstanie jasna, puszysta masa.
3. Włącz piekarnik do nagrzewania ok. 180 stopni z funkcja góra/dół.
4. Do mieszanki dodaj olej, pulpę z dyni i miksuj.
5. Do mieszanki wsyp mąkę, skrobię, sodę, proszek do pieczenia i aromat pomarańczowy, cynamon i przyprawę korzenną. Wszystko powoli wymieszaj drewnianą szpatułką.
6. Całą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (spód i boki też). Przełóż ciasto do tortownicy.
7. Ciasto wsadź do piekarnika i piecz ok. 35 - 40 minut. Sprawdzaj gotowość ciasta przy użyciu metody „suchego patyczka”.
8. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika na 5-10 minut by delikatnie ostygło i nie opadło.
9. Na koniec lukier: do miseczki wlej sok z cytryny, wsyp cukier puder. Rozetrzyj całość, do gładkiej masy i polej nim ciasto.
Ciasto smakuje najlepiej na następny dzień.
Czas przygotowania:
ok. 35 min + czas pieczenia dyni: 35min i ciasta: 40 min
Baś Jaworska © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.